Barn fra Kampen

I en fullsatt gymsal på Kampen skole i Oslo var det barna som førte an. Etter en fargerik åpning med sang og dans  fra elevene, ble et ekspertpanel på seks barn bedt om å utfordre de voksne: hvordan kan voksne samarbeide for å skape vennskap mellom barn?

De seks barna Thea, Jakob, Ayuub, Sara, Petra og Sunniva hadde klare budskap da konferansier Lou Cathrin Norreen fra FUB bad om forslag:

 - De voksne kan også bli venner, for eksempel i en barnebursdag,  sa en.

- Det er lurt at de voksne spør hvordan barna har det og at de bryr seg om andre barn enn sine egne. Og de kan gå bort til barn som sitter alene i skolegården når de er der, foreslo en annen.

- Alle voksne har jo vært barn en gang så da kan de jo tenke selv hvordan de ville at voksne skulle håndtert det, sa en av dem.

- Aktivitetsdager på skolen for eksempel med fotball , eller vennegrupper i klassen der vi blir med hverandre hjem, var det en som mente.
 

Kampen skole Beckham

Ny film

Årets kampanjefilm "Voksne skaper vennskap - sammen" hadde deretter premiere på Kampen. Du kan se filmen her.

De ni partene som har signert Manifest mot mobbing presenterte seg kort fra scenen med det de mener er det viktigste voksne kan gjøre i kampen mot mobbing og for å skape vennskap:

- Det er viktig at de små barna i barnehagen lærer seg å få en venn og at de greier å beholde vennen sin, sa FUB-leder Lena Jensen.

- Jeg synes det er viktig at mine barn inviterer med andre barn hjem enn de som er bestekompisene, sa FUG-leder Christopher Beckham.

FUG-lederen og KS-leder Gunn Marit Helgesens kronikk i Dagsavisen 02.09.13 ser du her
 

Kristin Halvorsen på Kampen

Bursdagsønske

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen hilste til alle med å først si at hun har bursdag i dag: - Og det jeg ønsket meg mest av alt på bursdagen er at alle skal glede seg til å gå på skolen, sa hun.

- Det er svært viktig at vi voksne hører på barna og at vi tror på dem! la hun til.

Hun appellerte til flere kommuner om å skrive under mobbemanifestet. Pr. i dag har 322 kommuner signert.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre mente barna hadde sagt alt det viktige allerede, da han tok ordet. Og han syntes det egentlig var litt trist at man må arrangere samlinger mot mobbing:

- Men dessverre er det sånn at en av 10 personer opplever mobbing. Og det blir vi ikke kvitt bare ved å snakke om det, men å gjøre noe, mente han. Flere voksne til å snakke med for barna på skolen, mente han var viktige, som flere helsesøstre.

BlimE-dansen

Bli med!

NRK Supers BlimE-show med Kash & co tok så over arrangementet og introduserte BlimE-dansen som mange hadde øvd på. De fikk hele forsamling med ut i skolegården for å praktisere, og både lærere, elever og mainfestparter  danset for vennskap og mot mobbing.

- Torsdag er det Vennskaperdagen, og vi håper mange voksne rundt omkring i landet tar opp temaet vennskap eller finner på ting i klassen, nabolaget eller på foreldremøtet, sier FUG og FUB-lederne.

Du finner flere tips her.