Visning: A A A A A
Språk Språk Språk

Gode tips til barnebursdager

Her er noen gode råd fra FUG og foreldre om hva som er viktig å huske på når man skal arrangere  barnebursdag.

Barnebursdag

Med utgangspunkt i VG-saken høsten 2013 der to 8-åringer opplevde at ingen av klassekompisene kom i selskap, sier FUG-leder Elisabeth Strengen Gundersen:

- Det kan aller først være lurt å sjekke de faktiske forholdene rundt selve invitasjonen. Er den kommet frem? Har fristen og din kontaktinfo vært tydelig nok? Er det andre konkurrerende arrangement som skjer denne dagen og som kolliderer med festen?

- Det er ikke alltid vond vilje eller mobbing som ligger bak når noen uteblir fra bursdag. Det kan være stressede og uoppmerksomme voksne som er årsaken, og som glemmer å si i fra. Det er uansett ikke bra, sier hun.

- Men hvis man ser en systematikk i dette, må voksne reagere. Når en hel gjeng uteblir fra selskapet, skjønner jeg at familien reagerer, sier Strengen Gundersen.

Foreldrenettverk

Mange foreldre har gitt gode innspill på vår Facebook-side eller i lokalmedia. FAU-leder Oddvar Vabø ved Olsvik skole sier dette til Bergens Tidende:

 • Foreldre må ha et åpent og godt nettverk. Bli kjent med foreldrene til de andre i barnas klasser.
 • Møt opp i fora som foreldremøter og skaff deg listen med e-post og telefonnumre.
   
 • Når du inviterer til barnebursdag, send det ut via SMS, e-post eller via Facebook. Lapper kan lett bli borte i sekken.
   
 • Invitere alle, enten hele klassen eller bare jentene eller bare guttene, sier en rektor til  BT.
   
 • Be om tilbakemelding fra foreldrene uansett om barnet kan komme eller ikke. Da er foreldrene nødt til å forholde seg til invitasjonen, sier FUG-leder Elisabeth Strengen Gundersen.
   
 • Vær bestemt på at ditt barn skal gå i bursdag, selv om han/hun sier han ikke vil. Vi voksne må forklare hvorfor vi må oppføre oss slik vi vil at andre skal oppføre seg mot oss.

Fellesarrangementer

Kate Sønstebø utdyper dette med å bli kjent i foreldregruppen. Hun skriver på Facebook:

- Det er to ting jeg skulle ønske alle klasser/skoler gjennomførte: Bordplassering ved foreldremøter, slik at man ikke automatisk kan sette seg sammen med de man kjenner fra før. Og minst en mammakveld og en pappakveld i løpet av skoleåret. Enkle virkemidler som jeg vet at fungerer; vi foreldre trenger litt hjelp til å "utvide" vår horisont, skriver hun.

Ingeborg Altern Vedal foreslår arrangementer som kan inkludere alle barn og voksne på ettermiddag og kveld, som lommelykt-tur på høsten, grøttur før jul, felles Halloween-fest, felles juleverksted, trinnfest og andre turer i nærområdet.

Andre har god erfaring med vennegrupper der lærerne setter opp grupper med barn som leker lite sammen til vanlig og disse besøker hverandre jevnlig etter SFO. Foreldrene kan gjerne inviteres til kaffe eller kveldsmat ved henting.

Navn og bilde

- En annen idé er å ta bilder av foreldre og barn sammen før første klasse og sette det opp sammen med klasselista. Så blir det lettere for oss som aldri klarer å huske ansikt og navn å holde alle barna og foreldrene fra hverandre, skriver Altern Vedal.

Se FUGs film om Foreldreskolen i Storhamar som viser dette her.

Vedal anbefaler foreldre å benytte inviter.no når man inviterer til bursdagsfest. Den går via mail og sikrer at alle voksne får invitasjonen.

God folkeskikk

- Foreldre må snakke sammen, foreldre må utøve god folkeskikk ved å gi beskjed når barnet ikke kan komme, foreldre må prioritere bursdager barnet blir bedt i og oppmuntre barna til å delta - da er mye gjort, for barn elsker bursdagsselskaper, skriver Marit Hernes Holøien på Facebook

Monika Schelander, FAU-leder på Alvøen skole, er enig i at gode dialog mellom foreldre er viktig. Hun sier til BT:

- Det er veldig viktig å ha en aktiv foreldregruppe som snakker med hverandre. På Alvøen har vi god dialog mellom foreldrene og prøver å skape sosiale relasjoner. Det er helt avgjørende, sier hun.

Elisabeth Strengen Gundersen ny FUG-leder

Foreldrene og skolen

Kristin Oudmayer i Unicef som jobber med prosjektet Den ene skriver blant annet i et innlegg på NRK Ytring 10. desember:

- Skolene må i større grad tørre å være tydelige rådgivere når det gjelder å veilede foreldre og barn om hvordan dette best kan håndteres, og hva konsekvensene blir for enkeltbarna som holdes utenfor.

FUG-leder Elisabeth Strengen Gundersen mener dette temaet egner seg godt til å ta opp i foreldremøter ved skolestart. Her bør man blir enig om en policy for utdeling av invitasjoner og for å inkludere alle, enten det gjelder gutte- eller jentegrupper, eller hele klassen.

– Lærerne og andre ansatte på skolen er ofte de som kan oppdage forløpet til eksklusjon og mobbing, eller systematikk i mobbingen. Derfor kan skolen være en viktig samarbeidspart for foreldrene også når det gjelder bursdager, sier hun.

Mange skoler tilbyr også lån/leie av skolens lokaler til bursdagsformål, enten gratis eller for en billig penge. Dette gjør at det ikke blir problematisk for familier å invitere hele klassen i burdag, evt større jente- eller guttegrupper.

Se gode eksempler fra Arendal og Kristiansand i denne saken.

Hun understreker den viktige rollen voksne uansett har, og anbefaler å se denne fine filmen om å invitere til bursdag fra Manifest mot mobbing-kampanjen.