- Det er min erfaring som mor og FUG-leder at de unge setter pris på tydelige grenser i forhold til alkohol. Da går det alltid an å skylde på de ”teite voksne” når de opplever drikkepress på fest, sier FUG-leder Loveleen Brenna.
Hun og FUG støtter Helsedirektoratets syn om at skolen er en viktig arena for å sette grenser. Foreldrene og skolen kan påvirke elevenes alkoholbruk ved at de har en felles holdning når det gjelder unge og alkohol.
I disse dager mottar alle ungdomsskoler i landet en FAU-forsendelse fra FUG, der Helsedirektoratets materiell om "Sette grenser" er vedlagt. Materielle skal gjøre det enkelt for både lærere og foreldre å arrangere møter om temaet.
− Vi oppfordrer alle ungdomsskoler til å holde foreldremøter med alkohol som tema. Her kan de få mulighet til å dele erfaringer og diskutere grensesetting med andre foresatte og skolen, sier Brenna.
![]() |
FUG-leder Loveleen Brenna (midten) besøkte Majorstua skole sammen med bl.a. divisjonsdirektør Knut Inge Klepp fra Helsedirektoratet (Foto: Bård Ek) |
Drikker mindre
Tall fra Helsedirektoratets ungdomsundersøkelser i 2006 og 2010 viser at ungdom mellom 15 og 17 år drikker langt mindre og sjeldnere enn i 2006.
I 2006 var 56 prosent av de unge helt eller delvis enige i påstanden om at foreldre ikke bør sende med barna sine alkohol på fest før de blir 18 år. I 2010 har tallet steget til 66 prosent.
Og mens 51 prosent av de unge i 2006 var helt eller delvis enige i påstanden om at foreldre ikke bør gi barna sine alkohol hjemme før de fyller 18 år, hadde dette tallet steget til 63 prosent i 2010.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, tror tydelig grensesetting fra foreldrene er en av årsakene til endringene.
![]() |
8. klassinger ved Majorstua skole presenterer sin elevoppgave om alkohol og grenser |
Rollemodeller
Helsedirektoratets kampanje ”Sette grenser” har pågått siden 2004/2005. FUG var samarbeidspart også ved oppstarten. Sammen relanserer de nå kampanjen. I februar besøkte de sammen Majorstua skole i Oslo der foreldre på 8. trinn var samlet for å se elevpresentasjoner om alkohol.
Målet med alkoholkampanjen er å utsette debutalderen for alkohol og redusere alkoholforbruket hos ungdom under 18 år. Dette kan skje ved å gjøre foreldre mer bevisste på den betydningen de har som rollemodeller og grensesettere.
Hele 85 prosent av de unge, både i 2006 og i 2010, er helt eller delvis enige i påstanden om at ”jeg synes det er bra at foreldrene mine setter grenser”.
Helsedirektoratets 5 gode råd til foreldre:
• Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år
• Snakk med andre foreldre om felles mål og grenser
• Tenk igjennom dine egne grenser når det gjelder alkohol
• Vis at du bryr deg
• Sett tydelige grenser
Finn mer om kampanjen ”Sette grenser” og materiellet som skal til for å holde egne foreldremøter på www.settegrenser.no