I en mail som FUG sender ut til alle landets FAUer og KFUer (kommunale foreldreutvalg) denne uka, utdyper FUG sin bekymring i et notat. Her gjør FUG rede for de ulike delen av forslaget i NOU 2019: 23 som berører foreldresamarbeid, medvirkning og skolemiljø.
Det er særlig forslagene og ordlyden i § 2-4 Skoledemokratiet som gjør FUG svært bekymret.
![]() |
(Foto: FUG) |
Hva betyr det - hvem gjelder det?
Fjerner FAU og andre råd
Opplæringslovutvalget velger å fjerne lovhjemmelen for utvalg som FAU, Samarbeidsutvalg (SU) og Skolemiljøutvalg (SMU).
De begrunner dette med at: “Selv om dagens regulering sikrer at kommunene formelt sett har lik praksis når det gjelder etablering av råd og utvalg, gir reguleringen ingen garanti for foreldremedvirkning”.
- Vi ser at begrunnelsen kan være riktig, men mener medisinen er feil, skriver FUG i notatet til FAUer og KFUer som er signert FUG-lederen 14. april.
![]() |
(Foto: FUG) |
Skolen har størst makt
«Samarbeidet mellom foreldre og skolen vil i praksis være avhengig av hvordan skolen velger å involvere foreldrene. Foreldrene er i et asymmetrisk forhold til skolen, hvor skolen som den profesjonelle part har størst makt.
Det vil derfor i stor grad være skolen som definerer hvordan samarbeidet skal være og hvilket innhold dette samarbeidet skal ha. Foreldresamarbeid er mange steder et nedprioritert område. Det å overlate organiseringen av skoledemokratiet til lokalt nivå vil kunne slå svært uheldig ut enkelte steder», skriver FUG videre i notatet.
FUG-utvalget behandlet saken i sitt møte i Oslo 9. - 10 mars i år.
![]() |
FUG-utvalget 2020-23. Foto: FUG |
Krever en minimumsløsning
«Sjansen for god foreldremedvirkning øker ikke med en mer diffus lovhjemmel. Tvert imot ønsker vi en lovhjemmel som stiller konkrete minimumskrav til organisering, med tydelige føringer for hva det skal samarbeides om.», står det i notatet, som understreker:
«Demokrati i praksis trenger klare føringer og rammer som er kjent av alle parter.»
FUG sier også i notatet at et skoledemokrati må speile de ulike gruppene i skolesamfunnet. For at man som forelder skal tørre å melde seg til tjeneste, må man vite rammene for hva man går inn i. Det kreves en minimumsløsning, skriver FUG.
Her er hele notatet. Se særlig kommentarer til § 2.3 og 2.4.