Gutt rekker opp hånda

Digiduck er fortellingen om den lille anda som nesten blir uvenn med alle kompisene sine når han vil legge ut et rart bilde av vennene sine på sosiale medier.

Boka er opprinnelig engelsk men er oversatt til norsk som lydbok. Den kan høres eller lastes ned gratis av barnehager, skoler og foreldre her.

Det er laget en digital undervisningspakke for 1. - 3. klasse som følger med boka.

- I Storbritannia har Digiduck vært brukt av barn fra 4 år og opp til 9 år. Hensikten er å forebygge mobbing og erting på nett når barna blir eldre. Og ikke minst er den nyttig også for foreldrene, sier rådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen fra Medietilsynet.

Voksne er forbilder

Det at stadig yngre barn blir nettbrukere, stiller økt krav til voksne som veiledere og forbilder, mener hun:

- Barn som rådgivere for barn på nett er ingen god ide! Det er vårt ansvar som voksne å gi hjelp og råd til barna om god nettadferd. Og da stiller det jo også krav til hvordan vi selv opptrer i sosiale medier, sier hun.

- Når barna ser at foreldrene stadig legger bilder ut av dem selv eller andre uten å spørre først, tror jo de også at dette er greit. Voksne må gå foran som gode forbilder, understreker hun.

Det er programleder og fysiker Andreas Wahl fra NRK Super som leser fortellingen i boka. I dag møtte han 2. klassingene fra Møllergata skole i Oslo på lanseringen. Foruten å sikre seg autografen, hadde de mange innspill og kommentarer til ham om boka.

Andreas Wahl og elever

Må spørre først

- Det var bra at mamma`n hjalp Digiduck med å fjerne det bildet, sa en gutt.

- Man må spørre om lov først før man legger ut et bilde av andre på nettet, sa en annen.

- Noen filmer på YouTube kan være ekle, sa en tredje.

- Det er kjempefint å dele ting på nettet slik at hele verden kan se det. Men da må det være greit for de man legger ut bildet av, understreket programlederen.

Barna la for dagen at de ser filmer og serier, spiller spill og chatter og er i sosiale medier via andre. Digiduck kan være et godt verktøy for å få i gang en diskusjon sammen med voksne om trygg og god adferd på nett.