Beckham og matboks

Nylig gikk startskuddet for Helsedirektoratets kampanje for å fremme den sunne matpakken. Dette er et ledd i satsningen ”Små grep – store forskjeller” som i to år har delt sunne oppskrifter og kostholdsråd.

- Nå til skolestart mener vi det er viktig å få fokus på matpakken og grovt brød, forteller seniorrådgiver Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratet. Både quiz, matpakkekonkurranse og gode matpakketips er en del av kampanjen. FUG anbefaler foreldre å sjekke ut sidene.
 

Demper uro, fremmer læring

- Kosthold og fysisk aktivitet er viktig for helsa, og det gir læringsenergi. Vi vet at konsentrasjonen og skoleresultatene blir bedre. Vi tror derfor at det er viktig at skolen og hjemmet samarbeider om gode tiltak, sier FUG-leder Christopher Beckham.

I mars i år vedtok FUG et prinsippnotat om skolemat og helse. Et viktig poeng her er at FUG ønsker et gratis og sunt måltid og frukt hver dag for alle elever i grunnskolen.

- Men vi oppfordrer foreldre til å sende med barna en god matpakke til skolen når slike ordninger ikke finnes, sier Beckham.

I tillegg ønsker FUG minst 20 minutters spisepause med voksent tilsyn. - Å skape gode rammer for skolemåltidet demper uro og skaper samhold i klassen. Det kan igjen forebygge mobbing, sier han.
 

Fire elever spiser sunn skolemat

Sosiale forskjeller

Skolen skal medvirke til utjevning av sosiale forskjeller. Derfor er det helt nødvendig å etterleve gratisprisnippet også når det gjelder skolemat, mener FUG som begrunnelse for ønsket om et gratis måltid og frukt til alle i grunnskolen.

- Det er dessverre ikke slik at alle barn har noen hjemme som sikrer den sunne matboksen, eller som har råd til å sende med barna penger til kantinemat. Og en del kantiner på skolene er dyre fordi de skal få driften til å gå rundt.

- Da blir gjerne fristelsen stor for mange ungdomsskoleelever til å dra bort til kiosken eller nærbutikken i storefri for å kjøpe boller og brus. Ikke akkurat den beste maten for unge kropper og hjerner, sier han.
 

Matpakkeplakat

Matpakke = ikke bare brunost

- Mat på skolen er viktig, men nista trenger ikke være flott og fancy. Men den trenger heller ikke være helnorsk med bare brunost og leverpostei. Det kan være middagsrester, pitabrød, lomper med pålegg og frukt. Det viktigste er at den gir god næring til barna i noen timer. På den måten kan klassen få mer ro og ha et bedre utgangspunkt for å lære, slutter Beckham.

En enkel folder med matpakketips fra Helsedirektoratet vil følge med i FUGs utsending til skolene i september/oktober. Den kan også lastes ned eller bestilles her.
 
Hvis du har spart på VG papir (evt. VG+) fra søndag 18. august kan du også lese en tankevekkende reportasje fra en Asker-skole som fikk mindre bråk og bedre karakterer etter at alle alle elever fikk mat på skolen.