FUB og FUGlederne på Bjørnsletta
FUB og FUGs ledere og elevvertene Kristina og Henriette

Auditoriet i den splitter nye og flotte skolen var fullsatt da både ordfører Fabian Stang, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og selveste statsministeren kom på besøk.

Men det var et panel med elevene Fabian, Emil, Johanne og Helene som for alvor fikk satt dagorden i forhold til årets tema: hvordan voksne kan bidra til å skape vennskap – også på nett.

Fullsatt sal på Bjørnsletta

Må være forbilder

- Det viktigste er at voksne selv oppfører seg ordentlig på nettet, sa Emil. Elevene mente de ofte kunne se eksempler på det motsatte.

- Det er viktig at de voksne griper inn hvis de oppdager at noen blir utestengt, sa Johanna.

- De voksne bør sette seg ned og prate nettvett med barna. Og de må starte med en gang barna begynner å være aktive på nettet, mente Emil.

- Foreldrene må bli enige om at ingen av barna deres får ha profil på Facebook før de er 13 år, som jo er aldersgrensen. Er de 10 år, kan de legge ut dumme ting som de angrer på og kan bli mobbet for, sa Helene.

- Og de voksne bør følge med på hvilke digitale plattformer barna deres er på, mente de.

Erna Solberg og Siv Lande

Et samfunnsproblem

Statsminister Erna Solberg understreket at mobbing er et alvorlig samfunnsproblem.

– Å mobbe betyr at du ødelegger selvtilliten til andre. Vi skal ikke tillate en oppførsel på nett som vi ikke ville ha tillatt ellers, sa hun.

Hun la til at alle skoler bør ha gode planer for å forebygge mobbing. I tillegg trenges det gode lærere som kan sikre et trygt læringsmiljø og at planene følges opp.

- Og vi trenger gode foreldre. Både lærere og foreldre må være tydelige voksenpersoner som gir klare beskjeder mot mobbing, sa hun.

Røe Isaksen Bjørnsletta MMM

Et samlet lag

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen snakket om Rosa Parks fra Alabama som kjempet for de svartes rettigheter under borgerrettighetskampen i USA.

- Vi trenger modige enkeltmennesker som Rosa Parks som turde å si i fra. Men vi trenger også å ha et lag som stiller seg bak og støtter saken. Et slikt lag er det vi partnerne i Manifest mot mobbing-kampanjen ønsker å være, sa han. FUG og FUB er blant de ni partnerne.

- Men så er det sånn at arbeidet mot mobbing ikke bare skal skje denne kampanjeuka. Dette viktige arbeidet må fortsette hele året, sa ministeren og inviterte så til premiere på den nye kampanjefilmen.

Se filmen her og del den til så mange som mulig!

Se hva FUGs og FUBs ledere sier om digital mobbing her.

Ministeren viste også til gode sider om digital dømmekraft, som dubestemmer.no og slettmeg.no.

Bodil Jenssen Houg

- Bare tulla!

Mobbeombud i Buskerud, Bodil Jenssen Houg, sa det mest brukte utsagnet hun hører fra de unge når hun reiser rundt for å snakke om digital mobbing er: - Men jeg bare tulla.

- Det er ikke bare unge som sier dette, men også lærere og politikere. Men når du tuller på nettet ser du dem ikke inn i øynene. Det er ekstra viktig å tenke seg godt om før man sender en melding ut som alle kan se og der mottaker er skjult, sa Houg.

Hun oppfordret alle foreldre til å spørre barna hvordan de har hatt det på nettet i dag. Og mente alle voksne må jobbe sammen for å bekjempe nettmobbing, og "være hverandres landsby"!

Mye nyttig materiell om hvordan voksne kan skape vennskap på nett  ligger på kampanjesidene her.