I anledning Safer internet Day arrangerte Medietilsynet, Unicef, Utdanningsdirektoratet og Kors på halsen seminaret ”Skal, skal ikke: om aldersgrenser i sosiale medier”.

Barneombudet minnet om at stadig yngre barn er på digitale plattformer og norske barn er blant de som bruker mest tid på nett i Europa. Hun mente dette har mange positive følger, som at vi også ligger på topp i teknisk kompetanse.

- Men med den bruken følger en risiko for ting som er vanskelig for barn å håndtere, fra digital mobbing til nettovergrep og barn som går inn på sider med skadelig innhold. Det dreier seg både om hva barn utsetter andre barn for og hva voksne utsetter barna for, sa Bejer Engh.

Stadig yngre

Nylig kunne vi lese i media om 10-åringer som deler nakenbilder digitalt, viste hun til. 

- Vi er nå med på å kriminalisere en hel gruppe barn. Min erfaring fra domstolene viser nye grupper som straffes. Den som er tiltalt kunne like gjerne vært fornærmet. Det er helt tilfeldig hvor man havner i dette bildet, sa hun.

I 2017 har det vært en stor økning i denne type saker i domstolene, viser tall fra politiet.

- Det kan påvirke studievalg og jobb, et lite tastetrykk kan være avgjørende. Mange utnyttes også grovt fra voksne som utgir seg med falsk id. Vi må hindre at slike forhold skjer, sa barneombudet.

Jenter med mobiler
(Foto: Colourbox)

Vil ha felles strategi

Hun mener det må lages en felles strategi for barn og unge på digitale plattformer og har i dag invitert en rekke offentlige instanser og organisasjoner til å bli med på dette, også FUB og FUG.

- Vi voksne må være flinkere til å gå i dialog med barn om hva det innebærer å sende et nakenbilde av deg selv, og hvordan de kan krenke andre ved å dele bilder. Vi må lære barna våre digital dømmekraft slik vi gjør det med trafikkopplæring og mange andre ting, mente hun.

Ane Dahl Torp
(Foto: FUG)

- Gi barna fred!

Skuespiller og mor Ane Dahl Torp har den senere tid tatt til ordet for at både skolen og foreldrene må leve etter 13-årsgrensen som er vedtatt for å kunne opprette profiler i sosiale emdier. Dette skjer i liten grad i dag, fordi foreldrene gir etter for press, mener hun.

- Vi må la barna under 13 år få være litt i fred. Det er vi foreldre som bestemmer. Tror folk vikelig at hvis vi holder oss til 13-årsrgensen vil barna våre bli digitale sinker i sosiale medier? spurte hun i sitt innlegg.

Hun har holdt en rekke foredrag det siste året og utfordret foreldre, lærere og myndigheter til å håndheve aldergrensen.

- Den digitale skolegården er overalt og hele tiden men det er ingen inspektører der ute. Foreldre og lærere vet ikke hva som skjer, sa hun.

Hun leste fra flere innlegg fra barn og unge i media der de sier de har savnet å ha  grenser og forbud da de var yngre. Mange unge føler seg slitne av presset, likes-hysteriet og å være online 24/7.

- Jeg mener ikke at skolen skal trå til over alt, men dette angår også skolen. Lærene bruker utrolig mye tid på å håndtere bruk av mobil i skolen. På barneskolen er de fleste under 13 år. Det burde ikke støte noen og det krever ikke endring i politikken å forby mobibruk i skolen, mener hun.

Lærer Simen Spurkland
(Foto: FUG)

- Gir uante muligheter

Lærer Simen Spurkland fra Bærum var uenig i at mobilforbud er veien å gå. Han har været lærer i seks år der Ipad har vært et sentral hjelpemiddel i undervisningen.

- Jeg trenger ikke et forbud. Hvis jeg vil at elevene skal legge vekk mobilen så ber jeg om det. Bruk av brett i undervisningen gir rom for å lete etter uendelig med muligheter, men det må brukes hensiktsmessig.

- De unge kan lære oss mye om å målrette og spisse budskap og å ikke legge igjen spor. Vi voksne lager ”kjedebrev” som vi sender ut til hele verden, og sørger selv for de algoritmene vi er så irriterte over. Denne mekanismen har unge forstått for lengst, sa han. 

Han har et sitat han er blitt kjent for:

"For å ha talerett skal du ha tilbragt like mye tid i ditt barns digitale univers som på sidelinjen i idretten de bedriver."

Paneldebatt om aldersgrense

Råd til foreldre

De unge selv var representert med tre fra ungdomspanelet til Kors på halsen. De hadde følgende råd til foreldre:

- Det er viktig å snakke med barna. Man følger lettere regler hvis man har vært med å utforme dem selv.

- Stol på barnet ditt. Da er det viktig at du har snakket først om både fordeler og ulemper med sosiale medier.

- Ikke ta kontroll over barnet ditt på nett. Barn har rett til et privatliv. Foreldre må forstå at vi ikke vil dele alt med dem.

- Ikke kjeft å barnet ditt.

- Ikke tro at dere har bedre sosiale antenner enn oss. Vi kan det bedre enn dere (og særlig på Facebook!)