Alle barn har behov for å føle at de hører til i et miljø, en gruppe, en klasse, en skole, en familie og blant venner. Både skolen og foreldrene har ansvar for at barn føler tilhørighet.
Å bli inkludert handler om å få være med i det sosiale fellesskapet. Barn på skolen må få lære å ta vare på hverandre og inkludere hverandre i lek. De må lære å ikke utøve skjult eller direkte mobbing som gjør at noen føler seg utestengt eller ikke får mulighet til å være med i det sosiale fellesskapet.
Les om retten til å høre til i en klasse/gruppe.
Denne definisjonen av mobbing, som FUG anbefaler, viser hvor viktig inkludering er:
Mobbing av barn er handlinger fra voksne og/eller barn som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull person i fellesskapet og muligheten til medvirkning.
Skolens ansvar
- Barn har krav på å gå på en skole i nærheten av der de bor
- Elevene skal føle at de hører hjemme i en klasse eller gruppe. Les Utdanningsforbundets veileder «Organisering av elevene i klasser»
- Skolen må jobbe for et godt og inkluderende klassemiljø der alle føler at de hører til, har en plass og blir sett. Skolens betydning for å skape en følelse av tilhørighet ser ut til å bli viktigere jo eldre barna blir.
- Når skolen legger til rette for spesialundervisning, skal ikke det gå ut over elevenes følelse av å høre til i klassen. Hvis en elev stadig har undervisning utenfor klassen, kan det føre til at de andre elevene ikke oppfatter denne eleven som en del av gruppen/klassen av, eller at eleven selv føler seg utenfor. Les Utdanningsdirektoratets veileder om dette
Foreldrenes ansvar
Foreldre må være inkluderende og bidra til at barna i en klasse/gruppe kjenner at de hører til. Når foreldrene kjenner hverandre og hverandres barn, er det lettere å snakke om småting og skolemiljøet og å veilede barna når de er på besøk hos hverandre.
Slik kan du som forelder bidra til et godt klassemiljø:
- Inviter venner/klassekamerater hjem
- Inkluder i feiringer
- Delta i sosiale aktiviteter og på foreldremøter
- Meld deg som klasse-/foreldrekontakt og foreldrerepresentant i FAU og andre utvalg
- Snakk positivt om og med andre både hjemme og på nett
- Vær en god rollemodell
Skap tilhørighet sammen!
Når skolen og foreldrene samarbeider, er det lettere for barna å leke og inkludere hverandre og gjøre skolemiljøet trygt.
- Snakk om trivsel og hvordan man kan samarbeide, på foreldremøte
- Snakk om trivsel i utviklingssamtalene
- Organiser vennegrupper og sosiale arrangementer mellom elevene og foreldrene
- Arranger felles aktiviteter gjennom skolemiljøutvalget (SMU) og FAU og samarbeid med elevrådet
- Etabler foreldrenettverk