Opplæringsloven (forskrift til opplæringsloven § 20-3) sier at skolen skal arrangere foreldremøter hver høst, like etter skolestart, for å informere om skolen, innholdet i opplæringen, hvordan foreldre kan medvirke, rutiner og andre ting som kan være relevante for foreldrene.
Hva sier loven?
Skolen skal avholde et foreldremøte rett etter skolestart hver høst for å informere foreldrene om skolen, innholdet i opplæringen, foreldremedvirkning, rutiner og annet som er relevant for foreldrene.
Tips for gode foreldremøter
- Lærerne og foreldrene kan samarbeide om å planlegge foreldremøtene. Hvis klasse-/foreldrekontakten inviteres med tidlig i planleggingen, kan han be de andre foreldrene om å komme med innspill til tema
- Foreldremøtene bør ha en form som gjør at foreldrene og lærerne kan bli bedre kjent med hverandre, og at de fritt kan utveksle informasjon og ta opp aktuelle tema
- Elevene kan være med på foreldremøte. De kan være med og gjøre klar klasserommet. Kanskje kan de også undervise foreldrene i for eksempel nettvett?
- Involver rådgiver/sosiallærer, helsesøster eller andre fra skolen i planleggingen og gjennomføringen av møtet
- Skolen kan legge til rette for tolk, barnevakt eller andre ting som kan gjøre det lettere å inkludere alle foreldre
- Gjennomfør spørreundersøkelser om hva foreldrene ønsker å snakke om på foreldremøtene
- Ta opp temaer som er relevante for foreldrene:
Mange skoler opplever at interessen for foreldremøtene minker ettersom elevene blir eldre. Derfor er det ekstra viktig å involvere alle foreldrene i å lage gode foreldremøter som oppleves som nyttige, og å legge til rette for at alle kan komme.