Halloween orange bord og rekvisitter
Foto: FUB/FUG

- Det er like leit for et barn å ikke bli invitert på en Halloween-fest som i en bursdag. Dette er de voksnes ansvar, sier FUB-leder Marie-Skinstad-Jansen og FUG-leder Gunn Iren Müller.

Halloween 31. oktober er en dag som utløser blandede følelser. Den amerikanske skikken har for lengst etablert seg i Norge som en feiring både i barnehager, skoler og i korps og nabolag.

Mange barn gleder seg lenge i forveien til å planlegge antrekk og sminke, skumle dekorasjoner, fest og spising av gotteri. Men ikke alle opplever det sånn.

- Hvert år får vi telefoner fra foreldre som er bekymret og lei seg fordi deres barn ikke er invitert i planlagte private fester. Dette er ikke greit, sier Skinstad-Jansen.

FUB-leder og FUG-leder 2017
FUB-leder Marie Skinstad-Jansen (t.v.) og FUG-leder Gunn Iren Müller. Foto: FUB/FUG

Foreldremøter

Hun og FUG-lederen er samstemte i at felles retningslinjer for private Halloween-fester må tas opp i foreldremøter eller FAU tidlig på høsten. Foreldre må ta regien, selv om mange kanskje ikke liker dagen.

Samme regler må selvsagt gjelder som for bursdager. Alle i samme gruppe/avdeling (jenter, gutter eller alle) må få invitasjon. Her er det svært viktig at foreldre snakker sammen og med lærerne og barnehagelærerne.

- De litt eldre barna kan lett ta styringen og begynne organiseringen i gjenger og klikker. Vi vet at det hvert år er sårt for mange barn som får ble med. Hvorfor ikke la det bli et hyggelig klassearrangement i et gratis lokale, som SFO. Det kan bidra til et godt klassemiljø, sier Müller.

Hun anbefaler at spesielt klassekontaktene tar initiativ til dette. Mange steder fins det god praksis allerede, se et flott eksemple fra Korsvoll skole i Oslo under.

- Vi vet at dette er noe barna snakker mye om både i planleggingsfasen, men også i dagene etterpå, legger hun til.

Halloweenplakat fra 4A, Korsvoll skole
Halloweenplakat for 4 A, Korsvoll skole Foto: Elisabeth Valio Sætnan

Lavkost

Begge utvalgslederne er opptatt av at en slik dag i året ikke trenger å koste så mye. Mye kan ordnes med ansiktssminke, og man kan kanskje finne artige antrekk på loppemarkeder eller på loftet hos besteforeldre. Gamle lakener og leppestift duger også.

- Vi er også enig med mobbeombudet i Oslo i at det er godt og trygt, spesielt for de yngste barna, at de voksne er med ut og går. De kan jo holde seg litt i bakgrunnen.

- Dette kan både forebygge skjult mobbing, usikkerhet hos de som er litt utrygge og knuffing. Og så mener vi selvsagt at barna må oppføre seg ordentlig, takke og vise respekt når de banker på, også når de ikke får noe.

- Knask eller knep! Ha en god Halloween, sier Skinstad-Jansen og Müller.