- Det er like leit for et barn å ikke bli invitert på en Halloween-fest som i en bursdag. Dette er de voksnes ansvar, sier FUB-leder Marie Skinstad-Jansen og FUG-leder Gunn Iren Müller.

Halloween 31. oktober er en dag som utløser blandede følelser. Den amerikanske skikken har for lengst etablert seg i Norge og feires både i barnehager, skoler, korps og nabolag.

Mange gleder seg lenge i forveien og planlegger antrekk og sminke, kule dekorasjoner, fest og spising av godteri. Men ikke alle opplever det sånn.

- Hvert år får vi telefoner fra foreldre som er bekymret og lei seg fordi deres barn ikke er invitert i planlagte private fester. Dette er ikke greit, sier Skinstad-Jansen.

FUB-leder og FUG-leder 2017
FUB-leder Marie Skinstad-Jansen (t.v.) og FUG-leder Gunn Iren Müller. Foto: FUB/FUG

Foreldremøter

De to utvalgslederne for FUB og FUG er samstemte i at felles retningslinjer for private Halloween-fester må tas opp i foreldremøter eller FAU tidlig på høsten. Foreldre må ta regien selv om mange kanskje ikke liker dagen.

Samme regler må selvsagt gjelde for bursdager. Alle i samme gruppe/avdeling (jenter, gutter eller alle) må få invitasjon. Her er det svært viktig at foreldre snakker sammen og med lærerne og barnehagelærerne.

- De litt eldre barna kan lett ta styringen og begynne å organisere i gjenger og klikker. Vi vet at det hvert år er sårt for mange barn som ikke får bli med. Hvorfor ikke la det bli et hyggelig klassearrangement i gratis lokaler, som SFO? Det kan bidra til et godt klassemiljø, sier Müller.

Hun anbefaler at spesielt klassekontaktene tar initiativet til dette. Mange steder fins det god praksis for Halloween-feiring, som på Ammerud skole i Oslo.

- Vi vet at dette er noe barna snakker mye om både i planleggingsfasen og etterpå, legger hun til.

Halloween gotteri og bøtte

Lavkost

Begge utvalgslederne er opptatt av at en slik dag i året ikke trenger å koste så mye. Kanskje kan man dele ansiktssminke med andre og finne gamle klær på loppemarked eller fra loftet. Et laken og leppestift kan duge lenge.

- Vi er enige med mobbeombudet i Oslo i at det kan trygge noen barn at voksne er ute og går sammen med dem. De kan jo holde seg litt i bakgrunnen. Det kan forebygge både knuffing, skjult mobbing og at noen holdes utenfor i gruppa, sier de to.