- Det er like leit for et barn å ikke bli invitert på en Halloween-fest som i en bursdag. Dette er de voksnes ansvar, sier FUG-lederen.

Halloween 31. oktober er en dag som utløser blandede følelser. Den amerikanske skikken har for lengst etablert seg i Norge og feires både i barnehager, skoler, korps og nabolag.

Mange gleder seg lenge i forveien og planlegger antrekk og sminke, kule dekorasjoner, fest og spising av godteri. - Vi vet at dette er noe barna snakker mye om både i planleggingsfasen og etterpå, sier Müller. Men ikke alle opplever det sånn.

- Hvert år hører vi fra foreldre som er bekymret fordi deres barn ikke er invitert i planlagte fester. Dette er ikke greit, sier hun.

Gunn Iren Müller med inkluderingsplakat (Foto:FUG)
Foto: FUG

Må ta grep

FUG-lederen mener Halloween må tas opp som tema i klassen eller i foreldremøter tidlig på høsten. Her bør felles retningslinjer for private Halloween-fester tas opp som et fast punkt.

Klassekontaktene spiller en sentral rolle her, kanskje flere sammen, eller sammen med FAU eller SMU?

- Foreldre må ta regien selv om mange kanskje ikke liker dagen. Samme regler må selvsagt gjelde for bursdager. Alle i samme gruppe/avdeling (jenter, gutter eller alle) må få invitasjon. Her er det svært viktig at foreldre snakker sammen og med lærerne og barnehagelærerne.

- De litt eldre barna kan lett ta styringen og begynne å organisere i gjenger og klikker. Vi vet at det hvert år er sårt for mange barn som ikke får bli med. Hvorfor ikke la det bli et hyggelig klassearrangement i gratis lokaler, som SFO? Det kan bidra til et godt klassemiljø, sier Müller.

Se den fine discofesten foreldre ved Rustad skole i Ås arrangerte for 4. trinn på Halloween i fjor. 

Også på på Ammerud skole i Oslo arrangerte de fest på skolen der alle var invitert.

I mange byer og tettsteder har man de siste årene gått sammen om felles HalloVenn-arrangment der både voksne og barn er med.

Halloween orange bord og rekvisitter
Foto: FUG

Lavkost

Gunn Iren Müller er opptatt av at en slik dag i året ikke trenger å koste så mye. Kanskje kan man dele ansiktssminke med andre og finne gamle klær på loppemarked eller fra loftet. Et laken og leppestift kan duge lenge.

- Vi er enige med det mobbeombudet i Oslo forslo i fjor: at det kan trygge noen barn at voksne er ute og går sammen med dem. Særlig for de yngste barna kan dette være lurt.
De kan jo holde seg litt i bakgrunnen. Det kan forebygge både knuffing, skjult mobbing og at noen holdes utenfor i gruppa, sier hun.

Les FUGs tips til hvordan lage inkluderende feiringer

Ha en god Halloween!