- Vær så god, sier kameramann Torstein Kiserud og kameraet går. Foreldreutvalgenes kontor er for anledningen gjort om til filmstudio. FUG-rådgiver Kjersti Falck og FUB-rådgiver Marianne Fehn beveger seg langt utenfor komfortsona. 

- Det er veldig uvant og rart å holde foredrag uten tilhørere bare med et kamera rettet mot deg, sier Falck, før hun legger til: 

- Men det er i grunn ikke så uvant for meg å ikke få respons fra salen, for jeg er gift med en bergenser. 

Det har vært et rolig år for rådgiveren som har desidert lengst fartstid i FUG. Uvanlig rolig. Da pandemien slo ut for fullt i mars, ble all aktivitet innstilt. Falck, som til vanlig reiser over land og strand med sine inspirasjonsseminar, måtte pent slå seg til ro med at all aktivitet skulle innstilles. I midten av oktober gjorde hun og FUB-rådgiver Marianne Fehn seg klar for sitt første foredrag på nesten åtte måneder. Reisen til Hol kommune var bestilt, Geilo samfunnshus var booket, og alt lå til rette for en hel dag med foredrag og møter sammen med kommunalt ansatte, rektorer og foreldre. Bare timer før avreise kom regjeringens nye smittevernsregler og alle planer ble snudd på hodet. FUB avlyste reisen, men Kjersti satte seg på toget og gjennomførte sitt inspirasjonsforedrag foran 400 tomme seter i Geilo samfunnshus. Foredraget ble strømmet direkte på Youtube, slik at foreldre og skoleansatte allikevel fikk det med seg:

Må tenke annerledes

Rådgivninger på telefon og mail er foreløpig det nærmeste sekretariatet til FUG og FUB kommer foreldre. Nye foredrag med publikum synes fremdeles langt unna, så tiden fram mot jul brukes til en ny tilnærming. I disse dager lages det seks filmer til foreldre og ansatte i skoler og barnehager. Filmene skal ta for seg Samarbeidsutvalget (SU) i barnehage, Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i skole, et godt hjem-skole-samarbeid, et godt hjem-barnehage-samarbeid til ansatte, samt informasjonsfilmer om hva FUB og FUG er. På den måten vil foreldreutvalgene opprettholde noe av foreldrekontakten som går tapt med avlyste foredrag. 

Marianne på filmset.jpg

Det jobbes også med webinarer. I slutten av november har både FUB og FUG avholdt seminarer for henholdsvis helsesykepleiere og studenter. Dette er et tilbud som Foreldreutvalgene har et mål om å bli bedre på mens vi venter på klarsignal for nye foreldreseminar. 

Innen januar er omme skal filmene publiseres på FUG og FUB sine nettsider. Falck gleder seg til å se sluttresultatet.

- Ja, det blir med skrekkblandet fryd, avslutter hun med et smil. 

SE OGSÅ: