Foreldre tok verv på Åsgård skole
Fire ferske førsteklasseforeldre med rektor Vibeke Aaser Grønli i midten (Foto: FUG)

På få minutter hadde rektor registrert fire hender i været fra foreldre som gjerne ville påta seg verv på første trinn på Åsgård skole i Ås fra høsten.

Før det effektive valget hadde foreldre til 56 vordende førsteklassinger vært samlet i gymsalen for å få viktig informasjon fra rektor, helsesøster og SFO-leder.

I tillegg hadde FUG-rådgiver Kjersti Falck stått på podiet i nesten en time. Hun hadde entusiastisk fortalt om forskning og egne erfaringer som fembarnsmor og vektlagt hvor avgjørende det er at foreldre bryr seg om barnas skolehverdag.

Kjersti Falck på Åsgård skole
Foto: FUG

Positiv holdning

- Forskning viser at når foreldrene engasjerer seg og viser en positiv holdning til skolen, både trives og lærer barna våre bedre, sa hun og viste til blant annet professor Thomas Nordahl.

Hun understreket at det ikke er ensbetydende med at man trenger å forstå alle leksene til barna. Det er nok å være positivt innstilt og å motivere dem til læring.

– I matte pleide jeg å svare barna at de måtte være flinke til å sette to streker pent under svaret. Men hva svaret var? Nei, det visste ikke jeg.

- Jeg sa at det har jeg delegert til læreren å forklare dem. Hvor på min yngste datter gikk tilbake til læreren og sa at ”dette har mamma delegert til deg”.

Foreldre på Åsgård skole smiler
(Foto: FUG)

Foreldre skal medvirke

Etter 35 år med verv i Osloskolen har Kjersti Falck erfart det meste. Både godt og mindre godt samarbeid med skolen. Og opp- og nedturer i et travelt skoleliv som fembarnsmor.

- Det er viktig å etablere en god dialog allerede fra starten med de ansatte på skolen. Det å være tydelig og ærlig men samtidig komme med konstruktive forslag, er en god vei å gå, mener hun.

I følge Opplæringsloven er skolene pålagt å ha et FAU – foreldrenes arbeidsutvalg. Også SU (samarbeidsutvalg) og/eller SMU (skolemiljøutvalg) skal skolene ha. Klasse/trinnkontakter er ikke lovpålagt, men svært mange har dette i tillegg til å ha foreldre i FAU og SU/SMU. I større byer har man et driftsstyre i stedet for SU. (lenker til alle her)

- Uansett er det skolens ansvar å invitere foreldre med i et samarbeid, og å lære dem opp i hvordan de kan utføre sine verv. Det har ingen hensikt hvis de bare skal koke kaffe og steke vafler. Foreldre skal ha reell medvirkning, sa Falck i foreldremøtet.

Kjersti Falck på foreldremøte 2018
(foto: FUG)

Skolemiljøet

Å bli kjent med andre foreldre og å bry seg ikke bare om egne men også andres barn, ble vektlagt av Kjersti Falck. Dette er en kjepphest når hun holder sine mange foredrag over hele landet.

- Du er viktig for ditt eget barn, men du må også bry deg om klassekamerater og andre på skolen. Foreldre kan spille positivt inn på klasse- og skolemiljøet ved å legge til rette for vennskap. Alle skal bli inkludert og invitert. Det ligger en læring i at foreldrene bryr seg om andre, sier hun.

- Foreldrene er også de største forbildene for barna. Snakker du nedsettende om læreren, rektor, en elev eller naboen rundt middagsbordet, signaliserer du at dette er en grei måte å omtale andre på, sa hun.

Rektor ved Åsgård skole
(Foto: FUG)

- Ønsker et sterkt FAU

Rektor ved Åsgård skole, Vibeke Aaser Grønli, var godt forberedt da hun møtte de spente førsteklasseforeldrene. Hun og kolleger informerte om rutiner og planer, besøksdager med fadderne og om annen praktisk info.

- Vi vet at dere er spente. Overgangen fra barnehagen en stor, og syv år er lenge. Men sammen skal vi få det til, sa rektor før hun kom med fem praktiske råd:

- Lær barna å kle på seg selv, å gå på do selv og å vente på tur. I tillegg må du hjelpe dem med å glede seg! Og du kan fremsnakke skolen, sa hun.

Om et år skal Åsgård skole rives og det skal bygges ny. Derfor blir årets førsteklassinger flyttet over til naboskolen neste høst. Og tilbake igjen til splitter ny skole høsten 2020.

- Vi trenger et sterkt FAU nå som vi skal få nytt bygg. De kan være pådrivere overfor kommunepolitikerne og ellers, sa hun.

Godt fremmøte på Åsgård skole
(Foto: FUG)

Fire ferske tok verv

Og invitasjonen ble ikke hengende lenge i gymsal-lufta. Fire ivrige hender stakk raskt i været. Tre mødre og en far – alle førstegangs skoleforeldre - var ikke i tvil om at de ville ha verv.

- Jeg angret på at jeg aldri tok verv i barnehagen. Derfor meldte jeg meg nå, sa Tirill Thorbjørnsen, mammaen til Thea.

- Jeg satt i FAU i barnehagen og vil derfor fortsette her på skolen, sa Eileen Arvidsson-Andresen, mor til Erika Sofie. Mens Trude Miljeteig Ingebrigtsen, mor til Nora, syntes det å ta et verv hørtes spennende ut.

Pappaen til Gard, Tord Reistad, var han som svare ja takk da rektor trengte en til å sitte i FAU.

- Dette lover bra, sa en fornøyd rektor da hun hilste på de nyvalgte etter møtet. FUGs Kjersti Falck var også glad og overrasket over iveren og den gode stemningen. Hun er en etterspurt foredragsholder på foreldremøter, det blir i snitt ett pr. uke. Ikke alltid melder foreldre seg så raskt som her. 

Våger vi å tro at hennes foredrag spilte ørlite grann inn på dette?

Les innlegget fra FUG-lederen om åtte gode grunner til å ta verv på skolen.

Foreldregruppe fra Åsgård skole
(Foto: FUG)
Kjersti Falck foran foreldre
(Foto: FUG)